Det finns många arbetssätt du behöver behärska som bartender
Få ingredienser, behöver ej hjälp att blandas.
Att bygga en drink betyder att du häller ingredienserna direkt i glaset. Få ingredienser, behöver ej hjälp att blandas. Oftast groggar typ Gin & Tonic, Cuba Libré mm.
Används till klara drinkar, rör ej för hårt
Man rör drinkar som innehåller lättflytande ingredienser och vätskor som lätt blandas! Man rör snabbt och kraftigt i ett högt glas med en sked med långt skaft (barsked). Rör om nerifrån och uppåt!
Eftersom vätskan ska vara så kall som möjligt läggs is i blandningsglaset före omrörningen. Smältvattnet hälls ur glaset innan ingredienserna hälls eller läggs i.
Sedan rör man om kraftigt under 20 sekunder och silar genast ner drinken i cocktailglaset. Eventuell påfyllning av champagne, mineralvatten, soda, tonic etc. görs som sista moment vid mixning av en rörd drink.
Blandning av mjölk, citron/lime. Lite is
Generellt gäller att man skakar drinkar som innehåller trögflytande ingredienser (fruktsafter tex). Is läggs i shakern, ingredienserna görs i ordning, smältvatten hälls bort, ingredienserna hälls i shakern. Man virar också om man vill vara korrekt en servett runt bägaren.
Kort, kraftig skakning med båda händerna i höjd med axlarna och snett utåt! Skaka mellan l 0 och 20 sekunder. En fizz skakas upp till 2 minuter, eller åtminstone så länge att det bildas imma på shakerns utsida.
Blandning av mjölk, citron/lime. Ingen is, effektiv.
Ett effektivt men lite farligt verktyg så säkerheten är A & O här.
Används till frukt, alkohol, juicer/puréer. Krossad is.
Viktigt att lära sig rätt proportioner då det är lätt att göra mer än vad som behövs och det går till spillo.
För att få max ur frukt/bär. Direkt i glaset
Vinkla glaset och ta stöd mot barmattan när du muddlar.
Tyngsta spritsorten längst ner.
För bästa effekt så använder vi vår barsked när vi skiktar.
Att hälla direkt i glaset utan is.
Såvida du inte behärskar freepouringens konst så är vårt råd att använda någon form av mätglas.
Barkänsla – Copyright – All Rights Reserved