fbpx

Olika arbetssätt

Det finns många arbetssätt du behöver behärska som bartender

Att bygga en drink

Få ingredienser, behöver ej hjälp att blandas.

Att bygga en drink betyder att du häller ingredienserna direkt i glaset. Få ingredienser, behöver ej hjälp att blandas. Oftast groggar typ Gin & Tonic, Cuba Libré mm.

Att röra & sila en drink

Används till klara drinkar, rör ej för hårt

Man rör drinkar som innehåller lättflytande ingredienser och vätskor som lätt blandas! Man rör snabbt och kraftigt i ett högt glas med en sked med långt skaft (barsked). Rör om nerifrån och uppåt!

Eftersom vätskan ska vara så kall som möjligt läggs is i blandningsglaset före omrörningen. Smältvattnet hälls ur glaset innan ingredienserna hälls eller läggs i.

Sedan rör man om kraftigt under 20 sekunder och silar genast ner drinken i cocktailglaset. Eventuell påfyllning av champagne, mineralvatten, soda, tonic etc. görs som sista moment vid mixning av en rörd drink.

Att skaka en drink

Blandning av mjölk, citron/lime. Lite is

Generellt gäller att man skakar drinkar som innehåller trögflytande ingredienser (fruktsafter tex). Is läggs i shakern, ingredienserna görs i ordning, smältvatten hälls bort, ingredienserna hälls i shakern. Man virar också om man vill vara korrekt en servett runt bägaren.

Kort, kraftig skakning med båda händerna i höjd med axlarna och snett utåt! Skaka mellan l 0 och 20 sekunder. En fizz skakas upp till 2 minuter, eller åtminstone så länge att det bildas imma på shakerns utsida.

Att mixa en drink

Blandning av mjölk, citron/lime. Ingen is, effektiv.

Ett effektivt men lite farligt verktyg så säkerheten är A & O här. 

Att använda en blender

Används till frukt, alkohol, juicer/puréer. Krossad is.

Viktigt att lära sig rätt proportioner då det är lätt att göra mer än vad som behövs och det går till spillo. 

Att använda en muddler

För att få max ur frukt/bär. Direkt i glaset

Vinkla glaset och ta stöd mot barmattan när du muddlar.

Att skikta

Tyngsta spritsorten längst ner.

För bästa effekt så använder vi vår barsked när vi skiktar.

Barsked

Straight Up

Att hälla direkt i glaset utan is.

Såvida du inte behärskar freepouringens konst så är vårt råd att använda någon form av mätglas. 

Barkänsla – Copyright – All Rights Reserved

Translate »